Sluikstortcamera’s ingezet als handhavingstool om sluikstorten aan glasbollen aan te pakken

In het kader van een subsidieproject met Mooimakers heeft Interrand samen met de gemeente Overijse, Hoeilaart en Tervuren twee jaar hard gewerkt om sluikstorten aan glasbollen trachten te bannen. De zachte aanpak heeft moeten plaats ruimen voor de hardere: het uitdelen van GAS-boetes.

Sinds eind juni 2021 werkt Interrand op een project in samenwerking met Mooimakers. Het doel van dit project was om 40% minder sluikstorten te bekomen aan glasbollen. Verschillende acties moesten dit tewerkstelligen. Niet alleen acties, zoals een communicatiecampagne “Ik ben opgefleurd, hou me netjes”, maar ook een netheidswerkgroep met actoren uit verschillende gemeentediensten, de politie en door Interrand opgeleide Gas-vaststellers, alsook glasbolmeters en -peters hebben getracht om inwoners uit het werkingsgebied te informeren en te demotiveren om dit foute gedrag te stellen.

Na een zachte aanpak komt een hardere aanpak

Hardleerse sluikstorters voelen het nu in hun portemonee. Sinds begin oktober 2023 hebben twee sluikstortcamera’s één in Hoeilaart op de Overijsesteenweg en één in Overijse op de Frans Verbeekstraat reeds een 80-tal sluikstorten geregistreerd. Hier worden bestuurlijke verslagen voor opgesteld en doorgestuurd naar de sanctionerend ambtenaar van de Provincie Vlaams-Brabant.

Een kartonnen doos, een gebroken schaal, een winkeltas met huisraad, een restafvalzak, e.a. achterlaten aan de glasbol… dit levert een GAS-boete van 80 € op. Hoe groter het volume, hoe hoger de boete. Een GAS-boete kan nu oplopen tot 350 €. Is er sprake van recidieve, dan zal de GAS-boete onmiddellijk hoger liggen dan 80 € voor het achtergelaten afval. Iets dat vaak gewoon in de restafvalzak hoort.

Het goede nieuws van deze actie?

We merken dat de mensen die gesluikstort hebben aan de locaties en reeds een melding kregen dat ze een GAS-boete gingen krijgen voor hun gedrag hiermee gestopt zijn. De sluikstorten zijn gedaald, maar niet verdwenen. Er lopen tot nu toe al 90 dossiers tegen deze sluikstorters. Bij Interrand hopen we dat we deze informatie de mensen gaan bewustmaken van het absurde van hun daden. Iets dat gratis opgehaald wordt aan huis zoals achtergelaten kartonnen dozen, kost hen nu 80 €. Het is niet alleen iets kostelijks maar het ergert ook heel wat mensen. Mensen die rond glasbollen wonen, mensen die het wel goed doen en soms in ergerlijke omstandigheden hun glasafval moeten weggooien. Het vergt ook heel wat tijd en inzet om die sluikstorten steeds te gaan opruimen.

Bezint eer je begint

De doelstelling van Interrand en de gemeentes is om geen sluikstorten meer terug te vinden zowel aan glasbollen als op andere plaatsen. Sluikstortboetes zijn een middel maar geen doel op zich.