We interviewden voor jou Ineke Van Nieuwenhove, co-oprichtster van de bewustmakingscampagne “Mei Plasticvrij”

Ineke, hoe is het idee ontstaan om deze campagne op te zetten?

Net als iedereen zag ik voor de zoveelste keer een filmpje over plasticvervuiling op Facebook. Er kwamen heel veel reacties op en met een paar mensen besloten we om er iets aan te doen. Wat een kleinschalige actie hoorde te zijn, is uitgegroeid tot een betekenisvolle campagne die veel steun en media aandacht kreeg.

Wat willen jullie bereiken met deze campagne?

Volledig plasticvrij leven, is zo goed als onmogelijk. We willen mensen aanzetten om te kijken naar alternatieven voor het plasticgebruik. Wat is haalbaar binnen je gezin? Alle beetjes helpen...

Iemand schreef ooit bij een filmpje: “Wat doet mijn ene plastic flesje als verschil?”. Het antwoord hierop is 7 miljard flesjes… als iedereen op de wereld er ééntje minder consumeert. 

Het goed sorteren van plastic is super, maar het blijft gewoon té veel. 

Naast het sensibiliseren van de bevolking willen we een groot draagvlak creëren voor het probleem. Dit geeft ons de mogelijkheid om de grote winkelketens aan te zetten om ook iets te doen rond hun verpakkingsbeleid en zo ook de producenten onder druk te zetten. 

Gaan de mensen hiervan iets merken in de winkels?

De winkels gaan in mei een extra inspanning doen om meer voedingswaren plasticvrij te verkopen.   

Welke tips heb je voor onze inwoners?

 - Blijf kraantjeswater drinken! Het water dat uit onze kranen stroomt, is zuiver en perfect drinkbaar.

- Koop zo veel mogelijk onverpakt! Je hebt de keuze om een bv. komkommer, sla of broccoli met of zonder plasticfolie te kopen.

- Koop lokaal bij kleinhandelaars of marktkramers in je gemeente! Je kan een eigen potje meenemen om je kaas of vlees in te steken.   

Surf voor meer info naar: https://info.meiplasticvrij.be.

Ben je leerkracht? Lesmateriaal hierrond vind je op: https://djapo.be/mei-plasticvr...