In de gemeenten Hoeilaart, Overijse en Tervuren fleurt Interrand, dankzij subsidies van Mooimakers, 15 glasbolsites op met bloemetjes om de dagelijkse sluikstorten errond tegen te gaan. Buurtbewoners worden ook betrokken bij deze actie.  

Aanzet

Dagelijks ruimt de sluikstortploeg van Interrand achtergelaten spullen op aan verschillende, vaak dezelfde, glasbollen in de drie gemeenten. Soms zelfs tot tweemaal per dag.

De vragen die zich dan stellen, zijn: ‘Waarom gebeurt dit? Weten inwoners dan echt niet dat dit niet kan? De ploeg krijgt wel eens te horen: ‘Die ene doos aan de glasbol achterlaten is toch niet zo erg, het wordt toch opgeruimd.’ of ‘Oh ja, ik liet die zak vol plastic zakken achter voor de mensen die geen zakken meer hebben.’. Maar die ene doos of zak wordt dan vergezeld van meerdere zakken afval en zo ligt het er al gauw vol. Per week wordt errond makkelijk 100 kilo afval opgeruimd.    

En… Actie

Na metingen over verschillende maanden koos Interrand 15 glasbolsites waar het vaakst gesluikstort wordt, vijf per gemeente. Deze worden tijdens de krokusvakantie proper gemaakt en bestickerd met bloemetjes en de slogan: ‘Ik ben opgefleurd, hou me netjes!’. Het paneel naast de glasbollen informeert de gebruikers op een ludieke manier dat er niets achtergelaten mag worden.        

Medewerking gevraagd

Bewoners naast glasbolsites worden geïnformeerd van de actie en worden opgeroepen om glasbolmeter of -peter te worden. Dit kan inhouden om Interrand op de hoogte te houden van de staat rond de glasbol tot zelfs actief de mensen aan te spreken. Een cursus kan aangeboden worden om bepaalde technieken hiervoor aan te leren.

Sluikstort tegengaan, een belangrijk thema binnen de gemeenten

Dit project kadert binnen een groter geheel van projecten om sluikstort tegen te gaan. Zo zal er naast het aankleden van de glasbolsites in de toekomst ook gehandhaafd worden. Naast sensibiliseren, zullen mensen die nog steeds de opzet van deze campagne niet willen begrijpen het moeten voelen in hun portemonnee. Gasboetes kunnen en zullen uitgeschreven worden voor het achterlaten van afval aan glasbollen.